Начало Медицинска козметика Маникюр и Педикюр Курсове Масаж и SPA услуги Солариум
Медицина - Цветята на Бах БИЖУТА Рейки Астрология Радиестезия Контакти
 
 
 

 

МЕДИКО-КОЗМЕТИЧЕН ЦЕНТЪР

"Фея"

 

Прочетете за АСПАРТАМА и

с какви консерванти се храним

 

Консервантите

 

В тази статия сте ви запознаем с консервантите, които се добавят към хранителните продукти. За които пище на етикетите, а ние не знаем какво означават.

E200   Sorbic acid                  Сорбена киселина. Възможен дразнител на кожата.
E201    Sodium sorbate          Натриев сорбат. Не са познати вредни ефекти.
E202    Potassium sorbate     Калиев сорбат. Не са познати вредни ефекти.
E203    Calcium sorbate         Калциев сорбат. Не са познати вредни ефекти.
E210    Benzoic acid               Бензоена киселина. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти са безалкохолни напитки, сокове, ободрителни питиета, люти пастети.
E211    Sodium benzoate        Натриев бензоат. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти - както E210.
E212    Potassium benzoate   Калиев бензоат. Хора с история на алергии могат да имат алергични реакции. Типични продукти - както E210.
E213    Calcium benzoate      Калциев бензоат. Вж. E212.
E214    Ethyl4-hydroxybenzoate        Етил4-хидроксибензоат. Забранен в Австралия.
E215    Sodium salt                            Натриева сол. Забранена в Австралия.
E216    Propylparaben                                    Възможен контактен алерген.
E217    Propyl4-hydroxybenzoate      Забранен в Австралия.
E218    Methylparaben                      Възможни са алергични реакции, главно кожни.
E219    Methyl4-hydroxybenzoate    Забранен в Австралия.
E220    Sulphur dioxides        Сулфонамидни двуокиси. Произвеждат се чрез горене на сяра или гипс. Типични продукти са сурови плодове и зеленчуци, бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, вино, оцет, продукти от домати.  HACSG препоръчва да се отбягват. Могат да причинят алергични реакции у астматици; разрушават витамин В1; трудни за метаболизиране при хора с нарушена бъбречна функция.
E221    Sodium sulphite                     Натриев сулфит. Дезинфектиращ/обезгазяващ агент, използван в соковете от пресни портокали. Вж. E220.
E222    Sodium bisulphite                  Натриев бисулфит. Вж. E220.
E223    Sodium metabisulphite          Натриев метабисулфит. Агент при обработката. Вж. E220.
E224    Potassium metabisulphite     Калиев метабисулфит. Вж. E220.
E225    Potassium sulphite                Калиев сулфит. Вж. E220.
E226    Calcium sulphite                    Калциев сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E227    Calcium hydrogen sulphite   Калциев водороден сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E228    Potassium bisulphite             Калиев бисулфит. Вж. E220.
E230    Biphenyl, Diphenyl                Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са цитрусовите плодове. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.
E231    2-Hydroxybiphenyl/Orthophenyl phenol      Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, стафиди, сладък картоф, цитрусов сок, ананас, пиперки, домати, череши, голи праскови. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.
E232    Sodium biphenyl-2-oxide/Sodium orthophenyl phenol                    Вж. E231.
E233    Thiabendazole                        Може да се използа за земеделски цели. Типични продукти са цитрусови плодове, ябълки,, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.
E234    Nisin               Антиботик, извлечен от бактерии. Среща се в бирата, обработените сиренета, доматеното пюре. Не са познати вредни ефекти.
E235    Natamycin      Против образуване на плесени, извлича се от бактерии. Понякога се ползва в медицината  за лечение на candidiasis (кандидоза?).
E236    Formic acid                Мравчена киселина. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни. Забранена в Австралия.
E237    Sodium formate          Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E238    Calcium formate        Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E239    Hexamine                  Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E249    Potassium nitrite       Калиев нитрит. Фиксатор/стабилизатор на цвета и консервиращ агент за месо. Нитритите могат да засегнат способността на тялото да пренася/усвоява кислорода и в резултат на това да причинят недостиг на въздух/задушаване, замайване и главоболие. Забранен в храните за пеленачета и деца. Потенциален канцероген.
E250    Sodium nitrite                        Натриев нитрит. Вж. E249. Може да се свързва с химикали в стомаха, образувайки нитрозамин. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Потенциално канцерогенен. Забранен в много държави. HACSG препоръчва да се избягва.
E251    Sodium nitrate                       Натриев нитрат. Вж. E250. Използван също при производството на азотна киселина, за целите на наторяването и за производството на ферментационни месни продукти.
E252*  Potassium nitrate       Калиев нитрат. Вж. E249. Може да бъде извлек от животински и растителни остатъци/отпадъци. Използва се в барутните експлозиви и в торовете, и в съхраняване/консервиране на месо. Може да причини хиперактивност и други вредни реакции. Потенциален канцероген. Забранен в много страни.
E260     Acetic acid                 Оцетна киселина. Главна компонента на оцета. Произвежда се синтетично от дървесина. Използва се в туршии/саламури, лютеници и сосове. Не са известни вредни ефекти.
E261    Potassium acetate      Калиев ацетат. Киселина, добавяна в храните. Типични продукти са сосове, туршии. Да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция.
E262     Sodium diacetate, sodium acetate    Натриев ацетат и диацетат. Киселини за храни, регулатори на киселинността. Не са познати вредни ефекти.
E263    Calcium acetate         Калциев ацетат. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Страничен продукт на производството на алкохол от дървесина. Използва се за получаване на оцетна киселина (оцет) и за производство на разяждащи боите средства.
E264    Amonium acetate       Амониев ацетат. Може да предизвика гадене и повръщане.
E270*  Lactic acid      Млечна киселина. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Получава се чрез загряване и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, в картофите, в царевичното нишесте или в меласата. Трудно смилаема за бебета. Типични продукти са формули за кърмачета, сладкарски изделия, бонбони, сосове/плънки, безалкохолни напитки, понякога бира.
E280    Propionic acid            Пропионатите се съдържат естествено във ферментационните храни, в човешката пот и в храносмилателния тракт на преживните животни. Може също да се извличат за комерсиални цели от етилен и въглероден окис, пропионалдехид, природен газ и от ферментирала дървесина. Получават се когато бактериите разлагат фибрите. Използват се в хляба и в тестените продукти.
E281    Sodium propionate     Може да доведе до мигрена. Типични продукти са тестените.
E282    Calcium propionate   Вж. E281.
E283    Potassium propionate            Вж. E281.
E290    Carbon dioxide   Въглероден двуокис. Охладител на двигатели, дериват от вародобива. Може да повиши ефекта на алкохола. Типични продукти са вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.

·  Стабилизатори, набухватели и желиращи вещества Карагинаните Е478, алгинатите Е400-Е405,агар-агарът Е406, гуарът Е413, гумите Е413, гума арабика Е414, пектиновите вещества Е440, бактериалните полизахариди – ксантанови гуми, декстрани , целулозата и нейните производни - всички тези се използват при производството на шоколадови млека, сладоледи, кремове, сладкарски изделия , бонбони, сосове, конфитюри, желирани плодови изделия, безалкохолни напитки. Подсладители и коректори на киселинността Това са различни органични и неорганични киселини. Сред тях са оцетната , адипиновата, аскорбиновата, каприловата, лимонената, фумаровата, яблъчната, пропионовата киселина и др. Използват се при производство на плодови сокове, желета, мармалади, топени сирена, сиропи, плодови и зеленчукови консерви Подсладители Тези вещества са най-актуалните хранителни добавки. Използват се захароза, фруктоза, глюкоза, малтоза, лактоза, глицерин, захарин, цикламат, аспартам, ацесулфам, ксилитол, сорбитол, манитол, изомалтитол, лактитол, хидриран глюкозен сироп, глюкозо-фруктозен сироп и др.

Други добавки Псевдомазнини Тяхната калоричност е нулева и в САЩ потреблението им нараства с 6% годишно. Като псевдомазнини се използват:
·  полиестери на захарозата
·  полиглицероли, които могат да са твърди или течни естери на полиглицерола
·  полидекстразите, които едновременно заместват захарите и мазннините, и така притежават едновременно подслаждаща и засищаща способност Всички тези съединения минават през храносмилателната система на организма, без да бъдат разградени от ензимните му системи. Трябва да се има предви, че провявят слабителен ефект и могат да пречат на абсорбцията на мастноразтворимите витамини. Кои Е-номера да избягвате? Макар и официално разрешени за влагане в хранителни продукти в определени дози, ние Ви предлагаме да избягвате да консумирате храни, съдържащи следните Е-номера (адитиви):
·  E102 Татразин
·  E110 Сънсен Жълто
·  E123 Амарант - Широко използван за оцветител в снаксове, сосове, сухи супи, вино и др.
·  E151 Брилянтно черно
·  E210 Бензоева киселина
·  Е212 Калиев бензоат
·  E213 Калциев бензоат - Консервант в много храни включващо напитки, зърнени храни, месо, ниско-въглехидратни храни. Може да понижи нивата на аминокиселините в кръвта
·  Е216 Парабен - доказано е, че причинява хронично възпаление на кожата
·  Е220 Серен диоксид - Много широко използван консервант. Той реагира с редица вещества, които се срещат в храните, като витамини, минерали, ензими и незаменими мастни киселини. Възможно е да предизвика остри астматични пристъпи, силно понижаване на кръвното налягане и анафилактичен шок
·  E221 Натриев сулфит
·  Е223 Натриев метабисулфит - Широко използван консервант и антиоксидант. Може да предизвика сериозен пристъп на астма
·  E226 Калциев сулфит - Изключително шикоро разпространен - основно като консервант в голям обхват от храни - сандвичи, бисквити, зеленчукови и плодови пюрета. В САЩ е забранен за употреба, защото може да накара един стар продукт да изглежда като пресен. Причинява дихателни проблеми, ниско кръвно налягане, анафилактичен шок. Хората, страдащи от бронхиална астма, сърдечно-съдови или респираторни проблеми трябва да го избягват
·  Е249 Калиев нитрат - Използва се като консервант в колбасите. Може да понижи капацитета на хемоглобина за кислород, може да образува канцерогенни нитрозамини и може да предизвика атрофия на надбъбречните жлези
·  Е320 Бутихидроксианизол BHA - Широко използван като консервант, особено в храни богати на мазнини, бонбони и месо. Международната агенция за изследвания на рака счита, че BHA е вероятно карциногенен за хората. BHA освен това взаимодейства с нитратите и образува мутагенни химикали, които предизвикват мутации в ДНК
·  Е621 Мононатриев глутамат - Широко използват като усилвател на вкуса. Хората, чувствителни към това съединение сигурно вече са почуствали "стягане на главата", болки в гърдите, главоболие, усещане за горене на лицето
·  Е954 Захарин и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли. Канцерогенен!
·  E951 Аспартам - Широко използван като подсладител в напитки, снаксове, сладки, алкохол, десерти и "диетични" храни. Одобрен е в началото на 80-те години като алтернатива на захарина и цикламатите. Известен е под търговското име Nutra Sweet. Това всъщност е дипептид - Lаспартил – L-фенилаланин. Придава захароподобен вкус, но не е подходящ за всички видове храни. При определена технологична обработка - рН >6 (киселинна среда), аспартама може да се разпадне до дикетопиперазин - съединение с вероятно токсично действие. Важно е да се отбелязва съдържанието му върху опаковките, особено за болни от фенилкетоурия, при които може да се натрупа фенилаланин и да се предизвикат главоболие и умствени увреждания.

Кои Е-номера не би следвало да Ви тревожат?
За изброените по-долу номера адитиви, не са били наблюдавани сериозни алергични въздействия или промяна в метаболизма на консумиралите ги: E120, E162, E170, E174, E230, E280, E302, E310, E330, E355, E357, E401, E410, E412, E414, E418, E421, E422, E451, E461, E503, E507, E509, E927B, E967, E1200. И все пак, Вие плащате и стойността на опаковката на храната, която купувате, затова настоявайте в нейния етикет съдържанието на адитиви да е отразено според Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните. Според нея съставки на храната, спадащи към някои от категориите "Оцветител, Консервант, Антиоксидант, Емулгатор, Сгъстител, Желиращ агент, Стабилизатор, Овкусител, Киселина, Регулатор на киселинността, Антислепващ агент, Модифицирано нишесте, Подсладител, Набухвател, Антипенител, Глазиращ агент, Емулгаторна сол, Агент за обработка на брашна, Влагозадържащ агент, Пълнител, Втвърдител, Опаковъчен газ", се обявяват в следната последователност: наименование на категорията, наименование на съставката или нейния Е-номер. Ако съставката спада към повече от една категория, тя носи наименованието на тази категория, която съответства на основното й предназначение в съответната храна. Това ясно показва, че обявяването само на Е-номер върху дадена опаковка, без да е посочена поне категорията, към която съответният адитив спада, не е законосъобразно и най-малкото заблуждава, а може и физически да увреди консуматорите - тоест всички нас. По ред причини, включително избирателният контрол върху дейността им от страна на Министерство на здравеопазването, една голяма част от българските производители на храни не спазват изискванията към етикетиране на своите продукти и това пречи на загриженият за своето здраве купувач обективно, преди да закупи определена храна, да прецени дали си струва да похарчи парите си за нея. Наш остава избора дали да купим от съответния продукт, или да потърсим по-здравословни и по-вкусни, минимално преработени храни.

 

Безопасните добавки

Оцветители:

 • Е100 (куркумин - жълт оцветител №7)
 • Е101 (рибофлавин - водоразтворим витамин В2)
 • Е140 (хлорофил - зелен оцветител №1)
 • Е160 а, b, с, d! (бетакаротин и каротиноид)
 • Е162 (оцветител от цвекло)

Консерванти:

 • Е200, Е202, Е203 (сорбинови киселини)
 • от Е260 до Е263 (оцетни киселини и техните соли)
 • Е270 (млечна киселина)
 • Е290 (въглена киселина)
 • Е296 (ябълчена киселина)

Подкислители:

 • от Е306 до Е309 (токоферол, витамин Е)
 • Е322 (лецитин)
 • от Е325 до Е327 (соли на млечната киселина)
 • от Е331 до Е337 (соли на лимонената и винената киселина)

Подсладители:

 • Е950 (ацесулфат)
 • Е959 (неохесперидин - портокалов глюкозид)

Емулгатори:

 • Е440 (пектин)

Желиращи:

 • Е422 (глицерин)
 • Е415 (ксантин)

!!! Внимание: Абсолютно забранени хранителни добавки

 • Е121 - цитрусов червен оцветител
 • Е123 - оцветител амарант
 • Е240 - консервант формалдехид

Как правилно да изберем подходящата стока?
Ако запомните тези обозначения, когато пазарувате, ще можете правилно да изберете подходящите за вас хранителни добавки. Проверявайте списъка на съставките и обръщайте внимание на указанията, например такива като "без консерванти".
- По възможност се откажете от продукти с подсладители.
- Яжте само неоцветени продукти или оцветени само с натурални оцветители.
- Ако все пак възникнат проблеми със здравето ви при използването на такива продукти, ограничете използването им и гответе само с пресни продукти.
- В нашите магазини вече е много широк спектърът на хранителни продукти от ЕС и от други страни. За наша радост е задължителен преводът на информацията на български.


Група добавки

Вид

Качества

Приложение

E100 - E182

Оцветители

Оцветяват продуктите

Сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед

E200 - E299

Консерванти

Удължават срока на съхранение на продуктите

Всякакъв вид консервирани храни (гъби, компоти, сокове, конфитюри, сладка)

E300 - E399

Антиокислители

Предпазват продуктите от разлагане на въздуха

Млечно-кисели продукти - подсладени фруктови млека, десерти, колбаси, краве масло, шоколад

E400 - E499

Стабилизатори, Сгъстители

Запазват консистенцията на продукта

Сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти

E500 - E599

Емулгатори

Запазват формата на продукта

 

E600 - E699

Ароматизатори и подобрители

Засилват вкуса и аромата на продукта

 

E900 - E999

Пенорегулатори

Използват се в газираните напитки

Газирани напитки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.analytica-bg.com/pages/e/#preservatives

НА ПАЗАРА В БГ. В момента:2007г.

Шоколад-Е322
Витамини разтворими-Е500ii,E951,E104,E162

Вафли-Е471,Е450,Е500

Мая-Е472

Картофено пюре-Е471,Е223,Е450А

Вакумирано месо и колбаси,кремвирши и наденици-Е251,Е452,Е300,Е451,Е301,Е450,Е250,Е621,Е330,Е407,Е410,Е415,Е471,Е331,Е120

Хаивер-Е413,Е202,Е211,Е330,Е120,Е124,Е1412,Е412,Е410,Е401

Сосове-Е385,Е202,Е211

Маионеза-Е1422,1450,Е412,Е415,Е330,Е202,Е211

Доматено пюре и кетчуп-Е1422,Е202

Салати-Е412,Е415,Е330,Е202

Натурални сокове-Е412+емулгатори

Кока кола+Лаит-Е150d,E414,E104,E160a,E412+цикламат,ацесулфам,източник на фенилаланин

Кисели млека Данон-Е1412
Данет-Е1442,Е472В
Йогурт-Е330,Е120,Е440,Е1422

Вегета,Супи-натриев глутамат,динатриев инозинат

Дъвки-Е953 изомалт,Е420 сорбитол,Е421 манитол,Е951 аспартам,Е950 ацесулфам к,Е414 згъстител,Е422 стабилизатор,Е171 оцветител,Е903 глазурен агент,Е320 антиоксидант,Е102 и Е133 оцветители;Фенилкетонурикс:съдържа фенилаланин,съдържа полили

Много опасни: 123
Опасни:102, 110, 120, 124, 127
Забранени: 103, 105, 111, 121, 125, 126, 130, 152, 181
Ракообразуващи: 131, 142, от 210 до 217, 239, 330
Подозрителни: 104, 122, 141, 150, 151, 153, 171, 173, 180, 240, 241, 477
Вредни за кожата: 230, 232, 233
Разсройва вътрешностите: 221, 222, 223, 224, 226
Унищожава витамин  В12: 220
Вредни за храносмилането: 338, 339, 340, 341, 407, 450, 461, 462, 463, 465, 466
Разстройва кръвното налягане: 250, 251, 252
Екзема: 311, 312
Холестирин: 320, 321

 

....................................................................................

Предоставям следващата статия за АСПАРТАМА и какви са последиците от употребата му,който е известен и под названия като “Nutra Sweet”, “Egual”, “Spoonful”, “Е 951”.

 

ВНИМАНИЕ! Възможно е Вие да знаете за това, а може и да не знаете. Предайте това на Вашите познати, чието здраве Ви интересува.

Световната асоциация на университетите по опазване на околната среда възбужда дело срещу Фонда за Множествена Склероза & FDA за съглашателство с Монсанто .

В течение на няколко дни аз четях лекции на световната конференция по опазване на околната среда. Аз представях проблема, свързан с аспартама, който е известен и под названия като “Nutra Sweet”, “Egual”, “Spoonful”, “Е 951”.
На конференцията също така се прочете и доклад от представителите на агентството по опазване на околната среда, в който се съобщаваше, че САЩ са обхванати от епидемия от множествена склероза и системен еритематоден лупус. Представители на агентството по охрана на околната среда заявиха, че не разбират какъв “токсин” би могъл да предизвика толкова масово поражение. Аз обясних, че моите лекции също засягат тази тема.
Ако аспартамът се нагрее до 300С, то дървесният спирт (метанол), съдържащ се в него, се превръща във формалдехид, а от последният се образува мравчена киселина,която на свой ред предизвиква метаболитна ацидоза (мравчената киселина – това е отрова, отделяна от жилата на червените мравки). Отравянето от метанол имитира симптомите на множествена склероза. По този начин една евентуална диагноза за множествена склероза може да се окаже погрешна. Множествената склероза – това не е смътна присъда, ако това са проява на отравяне с метанол.
В случаите на системен еритематоден лупус ние установихме, че това заболяване се е разпространило толкова широко, както и множествената склероза, особено сред тези, които пият кока-кола лайт и пепси-кола лайт. Също както и при случаите с отравяне от метанол, в случаите на системен еритематоден лупус беше забелязано, че жертвите са изпивали по 3-4 бутилки от напитките (1 бутилка е с обем примерно от 350 мл) на ден, а някои даже и повече. При случаите на системен еритематоден лупус жертвите, по правило, не са знаели, че аспартамът способства за развитие на тяхното заболяване. Заболелите продължавали да употребяват аспартам, което влошавало протичането на болестта и ставало опасно за живота. Когато ние убеждавахме хората да се откажат от продуктите, съдържащи аспартам и те прекратяваха тяхното приемане, заболяването протичаше много по-леко. За съжаление ние не успяхме да постигнем обратно развитие на заболяването. В случаите, при които беше поставена диагноза множествена склероза (когато всъщност заболяването беше вследствие на отравяне с метанол) голяма част от симптомите, след прекъсване приемането на аспартам, изчезваха. Ние даже наблюдавахме случаи на възстановяване на зрението и слуха, изчезваше шумът в ушите.
По време на лекциите аз казвах “Ако вие използване аспартам (“Nutra Sweet”, “Egual”, “Spoonful” и т.н.) и страдате от мускулни болки, спазми, гърчове, виене на свят, болки в главата, депресия, ставни болки, шум в ушите, ако не ви държат краката, зрението ви се влошава, наблюдавате временна загуба на паметта, обхваща ви безпричинно безпокойство – то при вас може да се развива болест, предизвикана от приемане на аспартам!”
По време на моите лекции някои присъстващи скачаха от местата си: “Безпокоят ме някои от тези симптоми. Това обратимо ли е?” Разбирате ли колко широко се е разпространило всичко това!
На една от лекциите присъстваше посланикът на Уганда, който съобщи, че в един от отраслите на хранителната промишленост в неговата страна към захарта се добавя и аспартам! Той, също така, отбеляза, че синът на един от босовете в тази индустрия отдавна не може да ходи, а нали цялото негово семейство приема активно участие в употребата на тази продукция! Проблемът наистина е много сериозен.
Ние посетихме едно здравно заведение. Медицинската сестра, която работеше там, ни сподели, че при шест нейни приятели, големи любители на кока-кола лайт, е била поставена диагнозата множествена склероза.
Това не може да е съвпадение. Това е огромен проблем.
Аспартамът първоначално е бил включен като подсладител в състава на 100 различни изделия, което се е обсъждало на конгрес. След това са се провели още две обсъждания, обаче нищо не е помогнало. Нищо не е било направено.Търговците на наркотици и химикали имат дебели джобове.
Сега съществуват около 5000 продоволствени стоки, в които се съдържа този химикал, въпреки, че неговият патент е пресрочен! Още по времето на първото обсъждане е имало жертви, някои от които вече са слепи. Метанолът, съдържащ се в аспартама, попаднал в клетките на окото, се превръща във формалдехид. Формалдехидът се класифицира в една група с вещества като миша отрова и циановодород (синилна киселина) – смъртоносни отрови! За съжаление, необходимо е много повече време за да убиеш с формалдехид. Но той убива, а също така е и причина за развитие на неврологични заболявания.
Аспартамът променя химическите вещества в мозъка. Само това може да послужи като основание за налагане на жестока забрана на използването на аспартам. В частност, той способства за изменение на допамина в мозъка. А сега си представете какво прави аспартамът с болните, страдащи от болестта на Паркинсон.
Аспартамът също така може да стане причина за възникване на вродени дефекти. Няма нито едно съображение, от което да се ръководим и да разрешим използването на аспартам. Това не е диетичен продукт! В протокола на конгреса е казано: “Аспартамът способства за увеличаване потреблението на въглехидратите и превръщането им в мазнини”. Доктор Робертц отбелязва, че пациенти с диагноза отравяне с аспартам и след това лекувани, са губели до 19 фута тегло. Формалдехидът се отлага в мастните клетки, особено в областта на бедрата и колената.
Аспартамът е особено опасен за диабетиците. Всички лекари знаят какво може да стори метанолът с диабетиците. Ретинопатията при тях може да възникне вследствие отравяне с аспартам. Аспартамът способства нивото на кръвната захар да стане неконтролируемо, в резултат на което много от пациентите могат да изпаднат в кома. За съжаление много от тях умират. На конференция на Американския Колеж на лекарите било съобщено, че увеличената консумация от диабетици на продукти, съдържащи аспартам, в крайна сметка може да доведе до развитие на кома. В много случаи лекарите не могат да контролират нивото на кръвната захар и в резултат на това, пациентите изпадат в тежка диабетична кома и умират. Наблюдават се също така и случаи на остра загуба на паметта, която възниква заради това, че аспарагиновата киселина и фенилаланинът, при отсъствието на други аминокиселини, образуващи белтъчините, се явяват невротоксични. Те преминават през хематоенцефалистичната бариера в мозъка и предизвикват поражения на нервните клетки. Доктор Ръсел Блейлок, неврохирург, казва: “Тези вещества стимулират такива процеси, които способства за гибелта на невроните, а в резултат на това често възникват увреждания на мозъка с различни степени на тежест”. Доктор Блейлок издаде книга под названието “Екзотоксините: вкус, който убива”. Доктор Х. Д. Робертц, специалист диабетолог и експерт в областта на отравянията, предизвикани от аспартам, издаде книгата “Защита от болестта на Алцхаймер”, в която потвърждава, че аспартамът играе роля в развитието на това заболяване. И това действително е така. Медицинската сестра, с която разговаряхме в болницата, ни съобщи, че при тях е постъпила жена на 30 години с болестта на Алцхаймер. Доктор Ръсел Блейлок и доктор Х. Д. Робертц ще напишат статия за болестта на Алцхаймер, в която ще се позоват на историята на това нейно заболяване и ще я пуснат по Интернет.
Както потвърждава Асоциацията на Американския Колеж на Лекарите: “Ние говорим за чума сред неврологичните заболявания, причината за която се явява една смъртоносна отрова.” Доктор Х. Д. Робертц потвърждава, че “след като аспартамът за първи път се появи на пазара, сред пациентите с диабет започнаха да се появяват случаи на загуба на паметта и зрението, появи се неврологична симптоматика”. Докторите от Асоциацията на Американския Колеж на Лекарите признаха, че никога не са предполагали за възможните ефекти на аспартама. Те зададоха въпроса защо аспартамът не е забранен досега (фенилаланинът, съдържащ се в аспартама, променя прага на чувствителността, изтощава запасите на серотонина, което способства за развитието на маниакални депресии, пристъпи на паника, злост и насилие). В края на конференцията аз получих факс от Норвегия, в който молеха за доставянето на антидот за тази отрова. Там имаше много проблеми, свързани с употребата на аспартам. Тази отрова се използва в целия свят.
За щастие, при нас на конференцията присъстваха говорители и посланици от различни страни. Те се съгласиха да ни помогнат. Ние Ви молим за помощ. Разпространявайте тази статия и предупреждавайте всеки, когото познавате. Връщайте продуктите, съдържащи аспартам там, откъдето сте го взели. Приемете девиза: “НЕ НА АСПАРТАМА – СТИГА ОПИТИ!” Изпратете ни своята история. Аз се заклевам, че Монсанто, създателят на аспартама, знае, че веществото е отровно. Но те финансират American Association, American Dietetic Association Congress, Conference of the American College of Physicians. B New York Times от 15 ноември 1996 година излезе статия за това, че American Dietetic Association Congress е потвърдила продукцията, включена в хранителната промишленост и сега получава пари от нея пари. Именно за това те не могат да критикуват техните добавки и да говорят за връзките си с Монсанто.
Доколко всичко това е лошо? Ние посъветвахме една майка, чийто син приемаше “Nutra Sweet”, да престане да дава на детето си този препарат. Детето всеки ден имаше силни припадъци. Тази майка позвъни на лекуващия лекар, а той от своя страна позвъни на ADA, откъдето му казаха, че не трябва да се прекъсва приема на “Nutra Sweet”. Все още се опитваме да убедим тази майка, че припадъците са свързани с приема на аспартам. Ние всички видяхме, че след прекъсването на аспартама припадъците бяха прекратени. Ако сега детето умре, виновникът ще бъде известен. Ние се борим против това.
Известни са 92 симптома, които възникват при отравяне с аспартам. Повечето от тях се явяват неврологични, тъй като аспартамът поразява нервната система.
В топлите страни диетичните напитки са изключително широко разпространени. Служителите и жените ги пият през целия ден. Напомням, че при температура по-висока от 300С от аспартама се образува метанол. Не е удивително, че при всички тези хора се появяват симптоми идентични с тези, които възникват при отравяне с аспартам. Доктор Роберти твърди, че употребата на аспартам по време на бременност води до развитието на вродени дефекти в новороденото.
Доктор Люис Елсас, педиатър и професор по генетика, от университета в Емори, доказа, че фенилаланинът се натрупва в структурите на главния мозък и предизвиква умствена умора. По лабораторни данни при животните се развиват тумор в мозъка, при което фенилаланинът се превръща в ДХА, фактор за растеж на тумора в мозъка. Когато доктор Асписто чете лекция за аспартама, един от лекарите в аудиторията, неврохирург, каза: “Когато ние изследвахме отстранения тумор на мозъка, открихме в него високо съдържание на аспартам.”
“Stevia” – това не е хранителна добавка, която помага за метаболизиране на захарите и за която се казва, че е идеална за диабетици. Тя е одобрена от FDA, но FDA е постъпила незаконно, тъй като има лоялно отношение към Монсанто.
Ако на етикета е написано “БЕЗ ЗАХАР” – даже не се замисляйте над това, в този продукт има аспартам (или някои от другите подобни подсладители - захарин и дори по-вредния цикламат - бел.ред). Сенатор Ховард Хеценбаум написа закон, в който се казва колко опасен е аспартамът и информира жените имащи деца и бременните. По този законопроект се планира независимо проучване на проблемите съществуващи в обществото (измененията в химическата структура на мозъка, припадъците, неврологичните симптоми). Това начинание ще бъде загуба за търговците на наркотици и химикали, които позволяват свободното съществуване на болестите и смъртта в непросветеното общество.
След конференцията на Американския Колеж на Лекарите ние се надяваме на подкрепа от страна на световните лидери.
Моля Ви, помогнете ни. Съществуват много хора, които трябва да бъдат предупредени за опасността.

[1] FDA – Food and Drug Administration - (Управление по контрола и качеството на лекарствените и козметични средства. Министерство на образованието и социалните служби на САЩ ) – бел. авт.
[2] Монсанто – създателят на аспартама – бел. пр. (вижте материала Милиони срещу Монсанто - бел. ред)
[3] Склероза – патологично уплътняване и втвърдяване на тъкани или органи вследствие на разрастване на съединителна тъкан. Множествена склероза – хронично прогресиращо заболяване, протичащо с ремисии и характеризиращо се с наличност на разпръснати в главния и най-вече в гръбначния мозък (предимно в бялото вещество) на многобройни склеротични плаки – бел. пр.
[4] Системен еритематоден лупус (вълчанка) – заболяване, при което се получават разнородни язвени и деструктивни процеси по лицето, наподобяващи обезобразяване след ухапване от вълк – бел. пр.
[5] Допамин – един от медиаторите в синапсите на невроните, чрез който нервния импулс се предава от един неврон в друг, намира се в нервните влакна – бел. пр.

Бети Мартини (Betty Мartini)

Women’s Cancer Resource Center Laurie Moser,
Assistant Director 1815 East 41st Street,
Suit C Minneapolis,
MN 55407-3425 1-800-980-8544 или 612-729-049.

Вие четете това предупреждение благодарение
на Пермския Хуманитарен Център “Дианетика”

 

  Oбърнете внимание на това!

 
©2005-2007 Medical center FEIA
Всички права запазени. Сайтът е разработен и се поддържа от Рафаил Николов.